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Registros recuperados : 36 | |
2. | | BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E.; FAÇANHA, R. V. Bioactive compounds and antioxidant activity on custard apple and atemoya fruits cultivated in Sub-Middle of São Francisco River Valley, Brazil. In: INTERNATIONAL POSTHARVEST SYMPOSIUM, 8., 2016, Cartagena, Spain. Enhancing supply chain and consumer benefits: ethical and technological issues - programme and book of abastracts. Cartagena: Universidad Politécnica de Cartagena: ISHS, 2016. p. 393. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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7. | | BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; LEAO, P. C. de S.; SOUZA, F. de F.; ALVES, R. E. Divergência genética entre variedades de videiras do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 46, n. 4, p. 800-808, out./dez. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido. |
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8. | | BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; TRINDADE, D. C. G. da; FAÇANHA, R. V.; ALVES, R. E. Bioactive compounds and antioxidant activity in guava fruit cultivated in Sub-Midlle São Francisco Valley, Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GUAVA AND OTHER MYRTACEAE, 3., 2012, Petrolina. Abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. p. 51-52. (Embrapa Semiárido. Documentos, 247). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; LEAO, P. C. de S.; COSTA, A. C. S.; FELIX, D. T. Caracterização físicas e físico-químicas da uva cv. Mourvèrdre procedente do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; TRINDADE, D. C. G. da; ARAÚJO, A. L. S.; ALVES, R. E. Chemical characterization of guava fruit produced in submiddle of São Francisco Valley, Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON GUAVA AND OTHER MYRTACEAE, 3., 2012, Petrolina. Abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. p. 53-54. (Embrapa Semiárido. Documentos, 247). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. | | RAMOS, A. R. P.; DIAS, R. de C. S.; ARAGÃO, C. A.; BATISTA, P. F.; PIRES, M. M. da L. Desempenho de genótipos de melancia de frutos pequenos em diversas densidades de plantio. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 2, p. 333-338, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Semiárido. |
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12. | | BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; LEAO, P. C. de S.; COSTA, A. C. S.; ALVES, R. E. Qualidade dos frutos de variedades de videira do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; TRINDADE, D. C. G. da; COSTA, A. C. S.; ALVES, R. E. Qualidade de cultivares de acerola (Malphigia emarginata, D.C.) produzidas no Submédio do Vale do São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | COSTA, A. C. S.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E.; ARAÚJO, A. L. de S.; BATISTA, P. F. Teores de carboidratos e de carotenoides em subprodutos do processamento de acerola em dois estádios de maturação. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 1., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 35-36. (Embrapa Semiárido. Documentos, 274). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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17. | | BATISTA, P. F.; PIRES, M. M. M. da L.; SANTOS, J. S. dos; QUEIROZ, S. O. P. de; ARAGÃO, C. A.; DANTAS, B. F. Produção e qualidade de frutos de melão submetidos a dois sistemas de irrigação. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 27, n. 2, p. 246-250, abr./jun. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Semiárido. |
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18. | | DANTAS, B. F.; LOPES, A. P.; SILVA, F. F. S. da; BATISTA, P. F.; PIRES, M. M. M. da L.; ARAGÃO, C. A. Produção de mudas de catingueira-verdadeira (Caesalpinia pyramidalis Tul.) em função de substratos e luminosidades. Científica, Jaboticabal, v. 39, n. 1/2, p. 34-43, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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19. | | SANTOS, A. E. O. dos; ASSIS, J. S. de; BERBERT, P. A.; SANTOS, O. O. dos; BATISTA, P. F.; GRAVINA, G. de A. Influência de biofilmes de fécula de mandioca e amido de milho na qualidade pós-colheita de mangas Tommy Atkins. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 6, n. 3, p. 508-513, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | ASSIS, J. S. de; ROSA NETO, J. N.; SANTOS, A. E. O. dos; CAYRES, P. S. M.; MENDONÇA, O. R; BATISTA, P. F. Associação de filmes plásticos e refrigeração na conservação de mangas 'Tommy Atkins'. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 2., 2007, Viçosa, MG. Palestras e resumos... Viçosa, MG: UFV, 2007. p. 319. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 36 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
13/08/2018 |
Data da última atualização: |
13/08/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E.; FAÇANHA, R. V. |
Afiliação: |
PATRÍCIO FERREIRA BATISTA; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; RICARDO ELESBAO ALVES, CNPAT; RAFAELA VIEIRA FAÇANHA. |
Título: |
Bioactive compounds and antioxidant activity in tropical fruits grown in the lower-middle São Francisco Valley. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ciência Agronômica, v. 49, n. 4, p. 616-623, out./dez. 2018. |
ISSN: |
1806-6690 |
DOI: |
10.5935/1806-6690.20180070 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate the levels of bioactive compounds and antioxidant activity in fruit of commercial cultivars of mango, acerola, guava, atemoya and custard apple produced in the lower-middle São Francisco Valley, with a view to adding value to the product because of their functional properties. Fruits harvested in commercial areas of the region were evaluated for levels of ascorbic acid, total anthocyanins, yellow flavonoids, total carotenoids and total extractable polyphenols, and for total antioxidant activity, using the ABTS and ORAC methods. The data were submitted to descriptive statistical analysis. All the fruits under evaluation presented levels of bioactive compounds and antioxidant activity, especially the acerola, and in particular the Sertaneja and Okinawa cultivars, which may be considered excellent sources of natural antioxidants, with their consumption encouraged as part of a healthy diet. The significant positive correlation found between antioxidant activity and the levels of ascorbic acid, anthocyanins, yellow flavonoids, carotenoids and total extractable polyphenols with the two methods employed, shows that for the fruits under evaluation, this activity was influenced by the determined set of bioactive compounds. |
Palavras-Chave: |
Atividade antioxidante; Caracterização química; Compostos bioativos; Propriedade funcional; Submédio do Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Acerola; Atemóia; Fruta do Conde; Fruta Tropical; Manga. |
Thesaurus NAL: |
Tropical and subtropical fruits. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181295/1/Dora-2018.pdf
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Marc: |
LEADER 02259naa a2200313 a 4500 001 2094082 005 2018-08-13 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1806-6690 024 7 $a10.5935/1806-6690.20180070$2DOI 100 1 $aBATISTA, P. F. 245 $aBioactive compounds and antioxidant activity in tropical fruits grown in the lower-middle São Francisco Valley.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe aim of this study was to evaluate the levels of bioactive compounds and antioxidant activity in fruit of commercial cultivars of mango, acerola, guava, atemoya and custard apple produced in the lower-middle São Francisco Valley, with a view to adding value to the product because of their functional properties. Fruits harvested in commercial areas of the region were evaluated for levels of ascorbic acid, total anthocyanins, yellow flavonoids, total carotenoids and total extractable polyphenols, and for total antioxidant activity, using the ABTS and ORAC methods. The data were submitted to descriptive statistical analysis. All the fruits under evaluation presented levels of bioactive compounds and antioxidant activity, especially the acerola, and in particular the Sertaneja and Okinawa cultivars, which may be considered excellent sources of natural antioxidants, with their consumption encouraged as part of a healthy diet. The significant positive correlation found between antioxidant activity and the levels of ascorbic acid, anthocyanins, yellow flavonoids, carotenoids and total extractable polyphenols with the two methods employed, shows that for the fruits under evaluation, this activity was influenced by the determined set of bioactive compounds. 650 $aTropical and subtropical fruits 650 $aAcerola 650 $aAtemóia 650 $aFruta do Conde 650 $aFruta Tropical 650 $aManga 653 $aAtividade antioxidante 653 $aCaracterização química 653 $aCompostos bioativos 653 $aPropriedade funcional 653 $aSubmédio do Vale do São Francisco 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 700 1 $aALVES, R. E. 700 1 $aFAÇANHA, R. V. 773 $tRevista Ciência Agronômica$gv. 49, n. 4, p. 616-623, out./dez. 2018.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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